Bu haftaki konumuzda sizlere ailenize ait kayıp taşınmazların nasıl bulabileceğinizden bahsedeceğim.
Kayıp taşınmazlar kasıt sahipleri tarafından yerleri hatta bazen mevcudiyetleri dahi bilinemeyen gayrimenkullerdir. Hemen herkesin ailesinden duyduğu hikayelerde büyüklerinin yaşadığı memleketlerde çok zengin oldukları tarlaları bağları bahçeleri bulunduğu söylenir. Çoğu insan kulaktan duyma bilgilerin peşine düşer. Bu tür iddialar belgeye dayanıyorsa yerini bulmak kolaydır. Çoğu zaman bu söylemler sadece hikaye olarak kalır. Zaman zaman bu tür iddiaların çoğu kez sonuca ulaşmadığı görülmektedir. Pek çok insan kulaktan dolma bilgilerin peşine düşmektedir. Acaba dedenize ait olabileceğini düşündüğünüz gayrimenkulleri nasıl aramalısınız. Dedenizin ismine göre Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminden (Takbis) herhangi bir Tapu Müdürlüğüne müracaat ederek Türkiye çapında arama yaptırabilirsiniz. Dedeniz adına halen kayıtlı (henüz kimseye devredilmemiş) bir yer varsa hemen sistemden çıkacaktır.
Ancak dedenizin taşınmazı Kadastro öncesi bir Tapu kaydına dayanıyorsa, kadastro sonucu o taşınmaz dedeniz adına değil de bir başkasına veya Hazineye yazılmışsa bu taşınmaz böyle bir aramayla bulunamaz.
Kadastro geçtikten sonra 10 yıl da üstüne geçmiş ve hiçkimse bu konuda itiraz etmemiş veya dava açmamış sa dedenizin tapusu geçersiz hale gelir. Biz kadastro geçtiğini duymadık, bilmiyorduk yeni öğrendik demeniz size bir hak doğurmaz. Bu tür iddiaları mutlaka bir belgeye dayandırmanız gerekir. Ancak belgeye dayansa bile bazı kanunlarda zamanaşımı ve hak düşürücü süreler konmuştur. Kadastrodan önceki belgelere dayanılarak kadastro‘nun tapuya tescilinden sonra geçecek on yıl içinde dava açılması gerekir on yıl geçtikten sonra eski tapu vergi kayıtları, devir senetleri ve benzeri belgelere dayanarak hak iddia edilemez dava açılamaz. Bu tür iddiaları ileri sürerken öncelikle o bölgede kadastronun kesinleşme tarihine bakılması gerekir on yıllık süre geçmişse itiraz ve dava açma hakkınız düşmüş demektir. Dedenizin olabileceğini düşündüğünüz taşınmazın hangisini olduğunu biliyorsanız o taşınmazın parsel numarasını kadastro müdürlüğündeki paftaya bakarak belirler ve onun tapudaki kök kayıtlarına inerek bir zamanlar dedenizemi ait olduğu tespit edilebilir. taşınmazınızın yerini bilmiyorsanız eski tapunun Cilt sayfa sırasını bilmeniz ve ilgili tapu müdürlüğüne başvurmanız gerekir. Dedenizin kadastro sonrası oluşmuş tapusunun satılmış olabileceğini düşünüyorsanız herhangi bir tapu müdürlüğünden dedenizin pasif tapu kayıtlarını bilgisayar yardımıyla görebilirsiniz. Ancak bunların tümü için öncelikle dedenizle aranızdaki soy bağını mirasçılık belgesi veya kayıtları ile tapu dairesine kanıtlamanız gerekir. Mirasçısı olduğunuz herkesin mallarını bu şekilde arayabilirsiniz. Haftaya başka bir konuda buluşmak üzere hoşçakalın dostça kalın.