Hisseli Tapuların (Paylı Mülkiyet) Yönetimi Nasıl Olacaktır?
Temel kural olarak paydaşlar aralarında oybirliğiyle anlaşarak yönetime ve kullanmaya ilişkin bir takım kurallar koyabilecekler ve bunu tapu siciline şerh ettirebileceklerdir. Ancak bu yönde bir karar alınmadığı durumda çeşitli ihtimaller gündeme gelebilecektir:
Olağan yönetim işleri: Pay sahipleri; küçük onarımlar yapma, emlak vergisi ödeme, (tarlalarda) sulama yapma gibi olağan yönetim işlerini tek başına yapabilecek ve bu yönde doğan masrafları diğer pay sahiplerinden isteyebileceklerdir. Burada neyin olağan iş olup olmadığının belirlenmesinde hakkaniyet ve yöresel adetler esas alınacaktır. Tabi paydaşlar olağan yönetim işlerinin farklı bir usulde görülmesine oy çokluğuyla karar verebileceklerdir.
Önemli Yönetim İşleri: Kiraya verme, ekilen ekini değiştirme, kira sözleşmesini feshetme, işletme usulünü değiştirme gibi önemli yönetim işlerinde pay sahiplerinin hem kişi bakımından hem de pay sahibi bakımından çoğunluğu gerekecektir.
Bu doğrultuda örneğin pay oranları 1/5, 1/5 ve 3/5 olan kardeşlerin birlikte malik oldukları bir tarlada 3/5’lik paya sahip olan kardeş tahıl yerine sebze yetiştirilmesine tek başına karar veremeyecek (kişi sayısında da çoğunluk gerektiği için) 2 kişinin onayı gerekecektir. Benzer şekilde bu örnekte 1/5’lik paya sahip olan iki kardeş de her ne kadar sayı çoğunluğuna sahip olsalar da, pay çoğunluğuna sahip olmadıkları için bu tarz bir karar alamayacaklardır.
Olağanüstü Yönetim İşleri: (Tarım arazisinin turistik tesise dönüştürülmesi gibi) Gayrimenkulün özgülendiği amacın tümüyle değiştirilmesine sebep olacak kararlarla esaslı yapı / imar işlerine girişilmesi yahut tüm paylar üzerinde ipotek tesis edilmesi vb durumlarda bütün maliklerin / pay sahiplerinin oy birliği gerekecektir.
Bunlar dışında her hisse sahibi / paydaş (diğer paydaşın haklarına zarar vermeyecek şekilde) ortağı olduğu gayrimenkulü kullanabilecek ve ondan faydalanabilecektir. Paydaşların aldığı kararlar sonradan pay sahibi olan kişiler için de bağlayıcı olacaktır. Kullanıma ve faydalanmaya ilişkin çıkacak uyuşmazlıklarda paydaşlar tarafından mahkemeye başvurulabilecektir. Hakim gayrimenkulün kullanımına ilişkin belirli bir düzenleme yapabilecek hangi zaman diliminde gayrimenkulün hangi kısmını kimin kullanacağına karar verebilecektir.
Yapılan harcamalardan ve elde edilen gelirlerde ise tüm ortaklar payları oranında hak sahibi / sorumlu olacaktır. SEO Danışmanlığı
Peki Hisseli Tapu Sahibi Olmanın Riskleri Nelerdir?
Hisseli Tapu sahiplerinin yaşadıkları ve yaşayabilecekleri riskler ve zorluklar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Belirsizlik: Her ne kadar tapu senedinde kimin hangi oranda pay sahibi olduğu yazılı olsa da malikler gayrimenkulün her kısmında aynı oranda pay sahibidirler. Bu sebeple gayrimenkulün (özellikle tarlaların veya apartmanların) hangi kısmını kimin kullanacağına ilişkin sorunlar çıkabilmekte ve doğabilecek uyuşmazlıklar zaman ve para kaybına neden olabilmektedir.
Güven Sorunu: Gerek birlikte hareket etmenin zorluğu gerekse de her malikin aynı fikirde olmamasından ötürü sözleşme yapılacak üçüncü kişilerde güven problemi oluşabilmektedir. Bu sebeple özellikle sahip olunan pay üzerinde ipotek tesis edilip bankadan kredi çekilirken çeşitli zorluklarla karşılaşılabilmektedir. Söz konusu zorluk sebebiyle malik payını üçüncü kişilere satarken de zorlanmakta ve gayrimenkulün değeri düşmektedir.
Sürdürülebilir Olmama: Özellikle pay sahiplerinden birinin vefat etmesi halinde paydaş sayısı ciddi oranda artmakta ve bu durum gayrimenkulün yönetimini gittikçe daha da zor hale getirmektedir.
Ön alım / Şufa Hakkı: Hisseli tapu sahipleri payını diğer kişilere dilediği şekilde satabilecek olsa da diğer pay sahipleri satış bedelini ödemek suretiyle payları iade alabilecektir. Bu sebeple gayrimenkul üzerinde sahip olunan payların satışı zorlaşmakta ve olduğundan daha düşük meblağlar karşılığında satılabilmektedir.
Paydaşlardan Birinin Ortaklığın Giderilmesi / İzale-i Şüyu Davası Açabilecek Olması: Bilindiği üzere herhangi bir paydaş gayrimenkul üzerindeki ortaklığın giderilmesi için dava açabilecektir. Böyle durumlarda hâkim fiziki olarak bölebiliyorsa gayrimenkulü pay sahiplerine o şekilde dağıtacak aksi takdirde gayrimenkulün satılarak elde edilen gelirin paydaşlara dağıtılmasına karar verecektir. Bu süreçler hem masraflı hem de (gayrimenkul muhtemelen değerinin altında bir bedelde satılacağı için) tarafları zarara uğratabilecek olup detaylı bilgi için Ortaklığın Giderilmesi İzale-i Şuyuu Davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Paydaşlıktan Çıkarılabilecek Olunması: Aşağıda detayları verileceği üzere bir paydaş diğer paydaşların talebiyle paydaşlıktan çıkarılabilecek ve mülkiyet hakkını kaybedebilecektir. Bu sebeple paylı mülkiyet sahibi olan bir kişinin mülkiyet hakkının risk altında olduğu söylenebilecektir.
Hisseli Tapularda Paydaşlıktan Çıkarılma
Hisseli tapularda pay sahiplerinden biri; sorumluluklarını ağır biçimde ihlal ederek hisseli mülkiyet ilişkisini taraflar için çekilmez hale getirdiği görülebilmektedir.
Örneğin bir pay / hisse sahibi uzun yıllar boyunca kendi payına düşen emlak vergisi borcunu ödemiyor, ortak giderlere hiçbir şekilde katılmıyor olabilir. Böyle durumlarda mahkeme, diğer paydaşların (pay ve paydaş bakımından çoğunlukla) başvurmaları halinde ilgili kişinin paydaşlıktan çıkarılmasına karar verebilecektir.
Burada yalnızca pay sahibinin ihlal etmesi önemli olmayıp aynı zamanda paydaşın malı kullandırttığı (kiracı, akraba vb) kişilerin ihlallerinde de mahkemeye başvurulabilecektir.
Mahkeme mümkünse hisseli gayrimenkulün bölünmesine ve yükümlülüklerini ihlal eden paydaşa payının verilmesine karar verecektir. Ancak bu imkan (kat mülkiyetine geçişteki zorluklar, imar mevzuatının izin vermemesi veya tarımsal arazilere ilişkin kısıtlamalar sebebiyle) her zaman mevcut olmamaktadır. Böyle durumlarda mahkeme, ilgili pay sahibinin sahip olduğu payların değerinin mahkemeye yatırılmasına karar verebilecektir. Pay bedellerinin yatırılması halinde payların mülkiyeti davacılara devredilecek mahkemeye yatırılan para ise davalı pay sahibine verilecektir.
Diğer pay sahiplerinin de payı almak istememesi halinde mahkeme davalı pay sahibine payını devretmesi için belirli bir süre verecektir. Bu süre tamamlanmasına rağmen davalının payı devredilmezse mahkeme ilgili payların açık artırma yoluyla satışına karar verecektir.
Burada bahsedilen usul, kıyasen intifa veya diğer ayni hak sahiplerine de uygulanacaktır.
Hisseli Tapunun Satışı Mümkün müdür?
Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter’de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım / şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Dolayısıyla gayrimenkul üzerindeki hisseler / paylar başka birine satılmış olsa dahi diğer paydaşlar yeni pay sahibinden bu payları satın alabilecektir. Bu konuda detaylı bilgi için Önalım Hakkı Şufa Davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Peki Hisseli Tapu Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Satın alınan kısmın (ofis, daire, dükkan vb) gayrimenkulün belirli bir kısmı değil ana gayrimenkulün tamamına ait bir pay olduğu bilinmelidir.
Diğer pay sahiplerinin ön alım haklarını kullanmamaları için o kişilerden yazılı şekilde onay alınmalıdır.
Eğer bu onay alınamıyorsa satış işlemi diğer pay sahiplerine noter kanalıyla bir an önce bildirilmelidir. Pay sahipleri bildirim tarihinden üç ay sonra ön alım haklarını kullanamayacaklardır.
Satış bedelinin düşük gösterilmemesine dikkat edilmelidir. Aksi takdirde birtakım sıkıntılar doğabilecek olup detaylı bilgi için Tapuda Değeri Düşük Göstermek başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Eğer tüm hisse / pay sahiplerinin gayrimenkulü satın alınıyorsa bütün pay sahiplerinin (yahut onları temsil eden pay sahiplerinin) devir esnasında tapuda olması gerektiği bilinmelidir.
Bu noktada hisseli tapuya ilişkin merak ettiğiniz hususları gayrimenkul hukukunda uzman ekibimize sorabilirsiniz.
Tarımsal arazilerdeki payların devrine ilişkin bir takım kısıtlamalar bilinmelidir. Bu konuda detaylı bilgi için Tarımsal Arazilerin Satışı başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Son olarak satın alınacak gayrimenkulün hisseli olup olmamasından bağımsız olarak da (haciz veya ipotek olup olmadığının kontrol edilmesi vb) belirli hususlara dikkat edilmesi gerekiyor olup detaylı bilgi için Gayrimenkul Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
HİSSELİ TAPUYA İLİŞKİN YARGITAY KARARLARI
Hisseli Tapuya Dönüştürme
6. HD., Esas. 2010/12408 Karar. 2011/1723 Tarih. 21.2.2011
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi davasına dair karar temyiz edilmeksizin 17/2/2009 tarihinde kesinleşmesi üzerine, hüküm kanun yararına Cumhuriyet Savcılığınca temyiz edilmiştir.
Elbirliği mülkiyetinin hisseli tapuya çevrilmesine ilişkin davanın yapılan yargılaması sonunda yerel mahkemece verilen ve Yargıtay’ca incelenmeksizin kesinleşmiş bulunan hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle dosyadaki tüm evraklar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesine karar verilirken HUMK.’nun 388/son maddesi gereğince hüküm fıkrasında her bir paydaşa isabet eden payların ayrı ayrı gösterilmesi zorunlu olup mahkemece veraset ilamına atıfla yetinilmesi doğru olmadığından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Adalet Bakanlığının gösterdiği lüzum üzerine kanun yararına bozma isteğinin kabulü gerekmiştir.
Hisseli Tapunun Haczi
6. HD., Esas. 2007/8010 Karar. 2007/10124 Tarih. 1.10.2007
Davacı, borçlu davalılardan Mustafa hakkında alacağın tahsili için icra takibi yapmış, kesinleşen takip sonucu, borçlu davalının Kayseri ili, Melihgazi ilçesi, 3 No’lu parselde bulunan ½ hiseli tapu üzerine haciz konulmuştur. Davacı, icra tetkik merciinden İ.İ.K. 121.maddesine göre almış olduğu yetkiye göre taşınmazın ortaklığının giderilmesini istemiştir. Davalılar, duruşmalara katılmamış, savunmada bulunmamışlardır. Borçlu ortağın, borcundan dolayı, paydaşlığın giderilmesine karar verilmesi için dava konusu taşınmazın elbirliği halinde mülkiyete konu olması gerekir.
Dava konusu edilen ve satışına karar verilen taşınmazda borçlu paydaş Mustafa’nün ½ hisseli payının bulunduğu, payın elbirliği mülkiyetine tabi olmayıp paylı mülkiyet hükümlerine tabi olduğu son gelen tapu kayıtlarından anlaşılmaktadır. Bu durumda, davacı alacaklı borçlu paydaşın bu payını bağımsız olarak haciz ettirip sattırma olanağına sahip olduğundan davanın reddine karar vermek gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.
Sulh Hakiminin Yetkisi
14. HD., Esas 2015/18941 Karar 2017/9667 Tarih 25.12.2017
Mahkemece, 5831 sayılı Kanun ile 3402 sayılı Kadastro Kanununa eklenen ek 3. madde ile elbirliği mülkiyetinin hisseli tapuya dönüştürülmesi konusunda tapu sicil müdürlüğünün görevlendirildiğinden bahisle davanın reddine karar verilmiş ise de bu hüküm 4721 sayılı TMK’nın 644. maddesini yürürlükten kaldırmamıştır. Anılan madde ile, “bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hakimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder. Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin hisseli tapuya dönüştürülmesine karar verilir” hükmüne yer verilmiştir. Bu itibarla, davacının dava konusu edilen taşınmazın elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesini dava yoluyla istemesinde bir usulsüzlük bulunmamaktadır.
Davetiye
6. HD., Esas 2012/18306 Karar. 2013/1925 Tarih 7.2.2013
Uyuşmazlık, elbirliği mülkiyetinin hisseli tapuya dönüştürülmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, istem gibi karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Türk Medeni Kanunu’nun 644.maddesine dayalı elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi davalarında davalılara gönderilen dava dilekçesi içeren duruşma gününü bildirir davetiyelerde “..belirlenen süre içinde elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya paylaşma davası açılmadığı takdirde istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verileceğine..” dair ihtarın bulunması gerekir. Davalılara gönderilen ve Türk Medeni Kanunu’nun 644. maddesindeki bu ihtarı içermeyen tebligatlar geçersizdir. Bu durumda mahkemece, davalılara yukarıda belirtilen ihtarı içeren dava dilekçesi içeren duruşma gününü bildirir davetiye tebliğ edilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken bu husus üzerinde durulmadan yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
Tapu Sicil Müdürlüğünün Yetkisi
6. HD., Esas. 2013/1127 Karar 2013/2923 Tarih. 21.2.2013
5831 Sayılı Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair, 27.01.2009 tarihli resmi gazetede yayınlanan kanunun ek 3.maddesinde, elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi isteminin, Tapu Sicil Müdürü’ne yapılabileceği hükme bağlanmış ve taraflara dava yolu dışında başka bir seçenek sunulmuştur. Bu yasa, TMK.nun 644.maddesini yürürlükten kaldıran bir yasa değişikliği değildir. Bu durumda, davacıların TMK.nun 644.maddesi gereğince seçimlik haklarını kullanarak dava açmaları ve hisseli tapuya dönüştürme talebinde bulunmalarında herhangi bir usulsüzlük bulunmadığından, mahkemece TMK 644/2.maddesinde açıklanan şerhi taşıyan meşruhatlı davetiyelerin taraflara gönderilerek işin esasının incelenmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.
Hisseli Tapuda Habersiz Satış
14. HD., Esas 2018/3591 Karar. 2019/990 Tarih 6.2.2019
Paylı mülkiyete tabi taşınmazlarda inşa edilen bina arzın tamamlayıcı parçasıdır. Kural olarak bina, üzerinde bulunduğu ana gayrimenkule tabidir. Paylı mülkiyet rejimine tabi taşınmazda tüm paydaşlar arasında payları karşılığı kullanımlarına bırakılan kesimleri belirleyen ve geçerliliği tartışılamayacak bir anlaşma bulunduğu ileri sürülmediği sürece taşınmaz üzerindeki yapılarda da paydaşların tamamının taşınmazdaki payları oranında mülkiyet hakları bulunduğunun kabulü zorunludur. Hal böyle olunca da elatmanın önlenmesi ve kal istemine ilişkin bu tür davalarda, davalı taşınmazların tüm kayıt maliklerinin davada davalı olarak yer alması zorunludur. Taraf teşkili kamu düzenine ilişkin olup yargılamanın her aşamasında re’sen gözetilmesi gerekir.
Saklı Paylar
1. HD., Esas. 2015/10611 Karar. 2018/12498 Tarih. 19.09.2018
Somut olayda, davalılardan K7 ve K8 tercih hakkını para olarak, diğer davalılar K4, K5 ve K6 ise ayın olarak kullanmak istediklerini belirtmişler, mahkemece vasiyete konu taşınmazlar yönünden ayın vermeyi tercih eden davalılara davacının saklı payına isabet eden (1/20) 34.021,70 TL tenkis bedelinin ödenmesine, davalıların her birinin arsa payı olan 3/20’den 1/5 pay=5/20 pay kesilerek davacı K2’e verilmesi sureti ile tapu sicil müdürlüğünce hisseli tapular da esas ve dikkate alınıp denkleştirme yapılmasına şeklinde hüküm kurulmuştur.
Mahkemece, davacının saklı payı dışında kalan miktarın bedelinin davalılara nakden ödenmesi ve ayın vermeyi kabul eden davalılar K4, K5 ve K6’ün payı yönünden davacı adına tescil kararı verilmesi gerekirken, ayın vermeyi tercih eden davalılar yönünden hem davacı hem de davalılar adına paylı tapu oluşturacak şekilde karar verilmesi doğru değildir.
gayrimenkul avukatı
65 COMMENTS
ALİ SAN, 14 ARALIK 2019 Cevapla
Merhaba, Antalya nin Manavgat ilcesinde 20000metrekarelik bir tarladan 3 yil önce almis oldugum 3650met.karelik tarla payim var. Hisse tapulu daha önce mirascilarin bölüp parca parca sattigi herkezin yerinin cit cekip belirledigi ve bazilarininda üzerine ev yaptiklari hisseler halinde . Ben nasil müstakil tapu alirim tarla tarla olmaktan cikmiş üzerinde 4 katli 3katli gibi 5 tane yapi var. Herkez önceden bölünmüs hisselerine yapmis.
Teşk. Selm. Ali Şan
MK, 9 MART 2020 Cevapla
Merhaba,
kredi borcundan dolayı icralık oldum. 2 dosyanın 1ine Maaş haciz geldi. 2. Dosya içinde muvafakat vermemem durumunda evin satışa çıkarılacağını söyledi hukuk bürosu bende muvafakat verdim. ev hisseli ve e devletten baktım şerh konulmuş bu durumda evin satışını biz yapilirmiyiz?
MURAT DEMİRCİ, 15 HAZİRAN 2020 Cevapla
Iyi günler ben tapuyu aldım yalnız sonradan öğrendim ki verilen tapu başka yerin satıcıyı dava edebilirmiyim
EMRE EREN BAĞIŞ, 18 TEMMUZ 2022 Cevapla
sözleşmen var ise bahse konu olan tarla veya arsanın ada parsel mahalle ve il ilçe bilgilerini yazmış isen.satıcının anasını bile ağlatırsın.veya bunların hiç birisi yok sözleşme yapmamışsın 2 veya 3 tane şahidin var ise yine dava edebilirsin…a ve b emlak danışmanlık
ZAFER KARABULUT, 8 TEMMUZ 2020 Cevapla
Merhaba,hobi bahçesi olarak kooperatif kurulmuştu.Bende kooperatife üye oldum.kooperatifi fes edip hisseli tapuya dönmek istiyorlar.Hangisi bizim için daha uygundur.Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.İyi akşamlar.
GÜRAY, 14 AĞUSTOS 2020 Cevapla
Merhaba,
Tapu hisseli ancak hissedarlardan birisi
Adında kimse yok örnek Ahmet ay bu isimde kimse yok ise hissedarlıktan nasıl çıkar.
AV. OĞUZ YAVUZ, 2 EKİM 2020 Cevapla
Merhaba Güray Bey,
Bununla ilgili bilgi verebilmek adına konunun detaylarına vakıf olmamız gerekir.
Bizi arayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
ERAY, 17 AĞUSTOS 2020 Cevapla
Merhaba.
Milli emlaktan yıllardır kiraladığımız yeri satın aldık. Satın alınan yer 86.000m2 nin 41.000m2 si. Diğer hisseyi devlet üçüncü şahısa kiraya veriyor. Bu kiralamayı üstümüze alabilir miyiz?
NEŞE, 3 EYLÜL 2020 Cevapla
Bı arsamız var imarlı , tapuda 217 M2 gorunuyo fakat 48 M2 si belediyeye hisseliymis tapuda öyle yaziyo bizim 169 M2 kalıyor. Bununla ilgili 2017;yılında başvuru yaptık ama dönüş bize satılmasının uygun olmadığı olarak yapıldı biz ev yapmak istiyoruz engel olur mu nasıl yapabilriz ?
AV. OĞUZ YAVUZ, 2 EKİM 2020 Cevapla
Merhaba Neşe Hanım,
Bununla ilgili bilgi verebilmek adına konunun detaylarına vakıf olmamız gerekir.
Bizi arayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
KADİR, 3 EKİM 2020 Cevapla
3 hisseli gayrimenkulumuzu 2 paydaş anlasarak gayrimenkulun tamamini satisa cikarabilir mi?
AV. OĞUZ YAVUZ, 5 EKİM 2020 Cevapla
Merhaba Kadir Bey,
Bununla ilgili bilgi verebilmek adına konunun detaylarına vakıf olmamız gerekir.
Bizi arayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
ERHAN, 8 EKİM 2020 Cevapla
Merhaba
Babamın dedesi üzerine kalan bır yer mevcut o yerın uzerına babam ev yapmış şimdi dğer hissederlardan bir tanesi izali şuyu davası açmış ve ya onun istediği faiş fiyatın verilmesini yada izali şuyu davası ile herkezin arazisinin tamamının satılmasına sebeb olacağına dair bir şeyler söylüyor bu durumdan kurtulmak için ne yapılabiliz bu hıssededarı dğer hissedar ile bir araya gelerek hısseden atamazmıyız normal şu anki düzende tüm varisler kendi arasında yerlerı paylaşmış bu varis babasının ölümünden kalan hak ile insanlara bu tarz zarar vermeye çalışıyor izalei şuyu davasında önce varislere mi sorar fiyat neye göre belirlenir . kopmle mi satılır oradaki evimiz ne olur yardımcı olrumusunuz
AV. OĞUZ YAVUZ, 15 EKİM 2020 Cevapla
Merhaba Erhan Bey,
Bununla ilgili bilgi verebilmek adına konunun detaylarına vakıf olmamız gerekir.
Bizi arayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
NAZAN AYKUT, 10 EKİM 2020 Cevapla
İyi günler %50 hisseli ortak arsa ve kangirbina tapumuz var. Yıllardır oturduğumuz zemin kat daireyi dükkana çevirdik ancak şimdide diğer hissedarlar payları olduğunu söyleyerek dükkandan pay istiyorlar. Dükkanı kiraya vermedik kendi işimizi kendimiz yapıyoruz. Burda diğer hissedarların hakkı be yaptırımı nedir? Emlak vergisi elektrik suyu hep biz ödedik 30 yıldır onlarda üst katımızda oturuyordu. Nasıl bir yol izlemeliyiz
AV. OĞUZ YAVUZ, 15 EKİM 2020 Cevapla
Merhaba Nazan Hanım,
Bununla ilgili bilgi verebilmek adına konunun detaylarına vakıf olmamız gerekir.
Bizi arayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
TUĞNA, 18 ARALIK 2020 Cevapla
Merhabalar , •/•50 -50 hisseli olan 4 katlı binadan diğer pay sahibi bizim haberimiz ve imzamız olmadan kendi payını satmış , satış yapabilmesi için bizim imzamız gerekmiyor mu imzamızı almadıysa ya da taklit ettiyse bu suç değil midir?
AV. OĞUZ YAVUZ, 6 MAYIS 2021 Cevapla
Merhaba,
Ofisimize iletişim numaranızı bırakmanız halinde size dönüş sağlanacaktır.
İyi günler dileriz
ERCAN, 26 OCAK 2021 Cevapla
Merhaba benim bir arsada iki hissem var diğer bütün hisseleri bir vatandaş almış ben satmak istemiyorum benden mahkeme kararıyla alma şansı varmı ben satma taraftarı değilim
AV. OĞUZ YAVUZ, 6 MAYIS 2021 Cevapla
Merhaba,
Ofisimize iletişim numaranızı bırakmanız halinde size dönüş sağlanacaktır.
İyi günler dileriz
BANU, 9 ŞUBAT 2021 Cevapla
Merhaba…Büyükbabamdan babam ve kardeşlerine kalan yerler kişiler tarafından tapu edilmediğinden müşterek olarak devam edilmektedir.Kardeşler arasında yerler gayri resmi olarak pay edilmiş olup buna rağmen amcamın oğlu kendi payına düşüp düşmediğini bilmediği yere ev yapmıştır.Gayri resmi yer pay edilişinde yer hakkı babamdan bize kalmış gözükmektedir.Söz uçar yazı baki kalır mantığını uygulamayan aile büyüklerimizden dolayı bizler bunun sıkıntısını yaşamaktayız.Şöyle ki ataerkil mantığı içinde olan akrabalarımız kız çocuğu olduğumuzdan dolayı bizlerin söz hakkına ve yer sahipliğini göz ardı edip hisseli arsa üzerine yapılmış evlerinin devlet tarafından tüm haklara sahip olduğunu belirtmektedir. Yani tapu kadastro tarafından pay edilmemiş yerlerin üzerine yaptıkları ev ile diğer hak sahiplerinin hakkını gasp ettiklerinin bilincinde olmayan sözde akrabalar ile ilgili nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir.
AV. OĞUZ YAVUZ, 6 MAYIS 2021 Cevapla
Merhaba,
Ofisimize iletişim numaranızı bırakmanız halinde size dönüş sağlanacaktır.
İyi günler dileriz
LEYLA VARDAR, 27 ŞUBAT 2021 Cevapla
merhaba
hisseli tapuda hisse sahibi kişi hissesini vasiyet yoluyla diğer hissedara birakabilir mi
AV. OĞUZ YAVUZ, 6 MAYIS 2021 Cevapla
Merhaba,
Ofisimize iletişim numaranızı bırakmanız halinde size dönüş sağlanacaktır.
İyi günler dileriz
MEHMET, 4 MART 2021 Cevapla
Dedemden kalma 10kisi ortak tarlamiz var.Uzerimize intikali yapildi.Satmak istiyoruz,fakat hissedarlar biri satmiyor.Satis icin ne yapabiliriz
AV. OĞUZ YAVUZ, 6 MAYIS 2021 Cevapla
Merhaba,
Ofisimize iletişim numaranızı bırakmanız halinde size dönüş sağlanacaktır.
İyi günler dileriz
TARIK, 5 MART 2021 Cevapla
20/24 oranında iki hisseli kat ittifaklı çatı arası piyesli dairede oturuyoruz. Alt katta diğer hissedar kendi dairesini doğulu bir aileye kiraya vermiş. Biz ise üst kattayız. Kiracı olan aile doğu kökenli kalabalık ve aynı zamanda çok vahşi insanlar. Gece gündüz bağırmalar çağırmalar koşturmalar küfürler kapıları vurmalar sabahlara kadar devam ediyor. Kendilerini uyardık defalarca olmadı. Evin sahibi olan diğer hissedar da il dışında yaşadığından yakınlarından biri ilgileniyor. Ulaştık kendisine hiç ama hiç umrunda olmadı gidin mahkemeye verin kiracı çıkaramam diyip durdu. Bizim payı düşük hissedar olarak bu daire üzerinde ne tür haklarımız var? Kiracıyı çıkarabilirmiyiz? Ne yapmamız gerekiyor? Zira kendi mülkiyetimizde huzursusuz. Bizide bu konuda yönlendirebilirmisiniz.
AV. OĞUZ YAVUZ, 6 MAYIS 2021 Cevapla
Merhaba,
Ofisimize iletişim numaranızı bırakmanız halinde size dönüş sağlanacaktır.
İyi günler dileriz
YAKUP, 7 MART 2021 Cevapla
Köyde bulunan arazilerimizin tapusu babamın dedesinin üstüne bu arazileri almak icin malumunuz herkesi dolaşmak yada herkesten vekalet almak zaten arazi ücretini geçer bunun başka nasıl bir yolu vardir
AV. OĞUZ YAVUZ, 6 MAYIS 2021 Cevapla
Merhaba,
Ofisimize iletişim numaranızı bırakmanız halinde size dönüş sağlanacaktır.
İyi günler dileriz
AYHAN ÖZYÜREK, 1 MAYIS 2021 Cevapla
Merhaba ben Ayhan
1999 yılında aldığım hisse tapulu bir dairem var. Tapuda arsamız 163 metre kare. Binada İki dükkan ve 11 daire var. Bazı dairelere 8 bazı dairelere 6m2 hisse verilmiş. Bana 12 M2 hisse verilmiş. Böylece hisse nın büyük bir kısmı iki dükkan sahibi olan müteahhit kendine saklamış. Benimle müteahhit arasında resmi onaylı bir sözleşme yok. Biz Kendi aramızda bir sözleşme yaptık. Bu sözleşmede verilecek hisse hakkında hiçbir madde yok. Sorun şu. Müteahhit arsanın büyük kısmını kenndine saklamış. Biz yasal yollardan yeniden hisse paylaşımı yaptırabilirmiyiz? Başarı şansımız nedir? Bana bir açıklama yaparmısınız? Birde bize bu konuda yardım edebilir misiniz?
AV. OĞUZ YAVUZ, 6 MAYIS 2021 Cevapla
Merhaba,
Ofisimize iletişim numaranızı bırakmanız halinde size dönüş sağlanacaktır.
İyi günler dileriz
BURAK, 12 HAZİRAN 2021 Cevapla
Merhaba, bir arazide 4 hisse vardı hepsini üzerime aldım ancak 4/1 hissesinde şerh vardı ve bana 103 davetiyesi göndermişler bu ne anlama geliyor. Bir icraya gittim satış isteyecekler dedi. ne olacak 4/1 hisseyi mi satacaklar ve ben bunu öncelikli olarak alabilir miyim. ne yapabilirim detaylı bilgiye sahip pek avukat bulamadım.
METİN OSANMAZ, 22 HAZİRAN 2021 Cevapla
Merhaba, dedemden kalma 78 dönüm bir arazimiz var annem hayatta .78 Dönüm içerisinde annemin hissesi 15 dönüm Hissedarlardan birkısmı paylarını satmak istiyor bizler ise satmak istemiyoruz.
soru 1 Hissedarlar yabancıya satabilir mi?
soru 2 Tapunun üstünde şerh var ne anlama geliyor?
soru 3 Hissenim 3/8 dısardan yabancı birine satıldıgında alan şahıs bizlere ne gibi zarar verebilir?*
Tesekkürler…
soru 4 Annemin 15 döünümünün üstüne bizler nekadar ekleme yaparsak tek tapu almaya hak kazanırız
HANİFİ, 1 TEMMUZ 2021 Cevapla
Merhaba, ben ve halama kalan bir taşınmaz var, bu taşınmazı a şahsına satmak istiyoruz, halam kısıtlı ve vasisi var, vasisinin mahkemeden satış yetkisi alması ve ortaklığın giderilmesi davası dışında satış ve hak sahibine hakkını vermek için başvuracağım farklı bir yol varmıdır asliye veya sulh hukuk mahkemesine.
Sorun şu ki vasinin mahkemeye gitmekte zorlanmasından ötürü başta söylediğim ilk yol ile ilerleyemiyoruz, ortaklığın giderilmesi davası da uzun sürüyor, acil satış yapmamız gerekiyor hastalık tedavisinden ötürü, bu durum ile ilgili yardımcı olabilir iseniz çok sevinirim..
AZİZ, 4 TEMMUZ 2021 Cevapla
Merhabalar Sayın Avukat Bey
Benim annemin annesinden kalan bir daire var. Bu daire anneannem vefat edince dört kardeşe kalıyor daha sonra iki kardeş pay temliki yaparak üçüncü kardeşe devir yapıyorlar. Dördüncü kardeş ise ne devretmek istiyor. Nede satmaya yanaşmıyor. Değerinden fazla tutarlar istiyor. Bir kardeşte 1/4 annemde ise 3/4 hisse bulunuyor. Biz bu devir işin mahkemelik olup açık arttırma usulü ile başkasına satılmasını istemiyoruz. 3/4 hak annemde olduğundan dolayı ön alım hakkını kullanabilir miyiz? Ne yapmamızı önerirsiniz. Teşekkürler
HASAN, 29 AĞUSTOS 2021 Cevapla
Merhaba benim bir arsada iki hissem var diğer bütün hisseleri bir vatandaş almış ben satmak istemiyorum benden mahkeme kararıyla alma şansı varmı ben satma taraftarı değilim
ZEKİ MTEOĞLU, 1 EYLÜL 2021 Cevapla
Merhaba…Büyükbabamdan babam ve kardeşlerime kalan yerler kişiler tarafından tapu edilmediğinden müşterek olarak devam edilmektedir. Kardeşler arasında yerler gayri resmi olarak pay edilmiş olup buna rağmen amcamın oğlu kendi payına düşüp düşmediğini bilmediği yere ev yapmıştır. Gayri resmi yer pay edilişinde yer hakkı babamdan bize kalmış gözükmektedir. Söz uçar yazı baki kalır mantığını uygulamayan aile büyüklerimizden dolayı bizler bunun sıkıntısını yaşamaktayız. Şöyle ki ataerkil mantığı içinde olan akrabalarımız kız çocuğu olduğumuzdan dolayı bizlerin söz hakkına ve yer sahipliğini göz ardı edip hisseli arsa üzerine yapılmış evlerinin devlet tarafından tüm haklara sahip olduğunu belirtmektedir. Yani tapu kadastro tarafından pay edilmemiş yerlerin üzerine yaptıkları ev ile diğer hak sahiplerinin hakkını gasp ettiklerinin bilincinde olmayan sözde akrabalar ile ilgili nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir. Ayrıca Hisseli Yerlerden nasıl kurtulabiliriz Vergisini de ödeyemiyoruz Ayrıca anneme annesinden kalan miras bende gözükmüyor.
ATIF SATILMIŞ, 18 EKİM 2021 Cevapla
Merhaba. Babamın ve kardeşlerinin ve birde ahirete intikal etmiş babaannem olmak üzere 9 hisse sahipli bir yere kendi üzerime tapu almam için ne yapmalıyım?. Hissedarlardan imza almam gerekiyormuş. Bunun için hangi yolları izlemem gerekiyor?
CEMİL ÇORUM, 12 KASIM 2021 Cevapla
Merhaba Niğde den yazıyorum. toplamı 7250 m kare olan bahçemizin 4250 mt karesi dört kardeşe hisseli .kalan
3000 m karesinin sahipler yok hepsi vefat etmiş babam 60 yıldır bahçeye bakıyordu vefatından sonra hisseli olduğunu öğrendik. nasıl bir yol izlememiz gerekir. teşekkürler
SAMET ÖZTÜRK, 26 KASIM 2021 Cevapla
Merhaba, hissedar olduğumuz bir arazide diğer hissedarlar anlaşma olmadan kendi hisselerini tel örgü ile cevirip kullanmaktadır arsada hiç kimsenin yeri belli olmadan kullanabilirlermi benim nasıl bir yol izlemem gerekir teşekkür ederim,
RAMİZ KAR, 21 ARALIK 2021 Cevapla
yüzde 49,75 hissesine sahip olduğum ticari nitelikli arsamı diğer malikler benim hissemi raiç bedel üzerinden kendilerine satılmasını yoksa mahkeme kararıyla açık artırmayla bu arsanın satılacağını söylüyorlar beni böyle bir satışa zorlayabilirlermi benim haklarım nelerdir.
ALİ, 6 OCAK 2022 Cevapla
Merhaba 6 kardeşiz 400 metrekare köyde miras bahçemiz var, 4 kardeşim bana kendi paylarını sattı fakat 1 kardeşim satmıyor (çok fazla para istiyor) , ben bu bahçeye ev yapabılırmıyım ? veya nasıl satınalabılırım?
LEVENT BAYRAM, 12 OCAK 2022 Cevapla
merhabalar
Annem hisseli tarlasını çocuklarına (Bizlere) verdi.
Diğer hissedarlar rayiç bedeli tapuya yatırıp bizlerden alabilirmi.
HİKMET, 12 OCAK 2022 Cevapla
14000 dekar tapulu tarla aldık. 11 dekar bize ait. 3 dekar hisseli ve 18 kişi hisseli. Bunların sahiplerini tanımadığımız için noterde bunlara tebligat gondericektik. Noter çok para istediği için tebligat gonderemedik.
Bunlar tapuyu bozabilirler mi? 9yle bir hakları var mı?
RUKİYE DUMAN, 25 OCAK 2022 Cevapla
Merhaba babam yıllar önce bir arsa aldı ve üzerine ev yaptık ama burası hisseli tapuymuş. Hissedarlardan birisi diğerlerinden habersiz satmış arsayı ve tek bizim ev değil birsürü ev var. Diğer hissedarlar yıllardır evlerin yapıldığını gördükleri halde 12 yıldır dava açmamışlar 3 sene önce dava açtılar ve evlerimizin satış kararı çıktı bunu iptal ettirebilir miyiz? Teşekkürler.
ÖNDER, 14 ŞUBAT 2022 Cevapla
Kolay gelsin e biz 4 hisse annem abim ben ablam biz arsanin 150 si bizim hissenin buraya satcaz biz sattigimizda anneme iki hakmi dusuyor yani babamindami hakkini annem alcak iki hakmi alcak onu ogrenebilirmiyim
HASAN FARSAK, 13 MART 2022 Cevapla
Bizim Annemden kalan müşterek arsa tapuları mevcut bunla içinde kalan
lar var ev yaptırmışlar örnek 20000m birtanesi ne yapabiliriz tessekurler
EMRE, 14 NİSAN 2022 Cevapla
Merhaba 400 metrekare arsa var 5 kardeşiz arsayı ilk alındığında babam köyden para gönderip abime aldırıyor abimde para katıyor bir miktar abim tapuyu üzerine alıyor sonrasında sırasıyla 5 kardeş 5 katlı 2 daire ev yapıyoruz kişi başı 2 ev düşecek şeklinde şimdi kendi hissemi yani 2 evin tapusunu almak istiyorum ancak abim vermiyor arsa üzerinde daha fazla hakkı olduğunu söylüyor nasıl bir yol önerirsiniz teşekkürler
NACİ GÜZEL, 23 NİSAN 2022 Cevapla
merhaba bizim arsamız 3 hisseli, ben abim ve üçüncü hissedar. biz arsamızı mütehait e vermek istiyoruz üçüncü hissedar kardeşleriyle anlaşamadığı için veremiyor
abim ve ben arsanın çounluk hissesine sahibiz. bizim hangi yoldan gitmemiz gerekiyor. bu iş bakanlıktan çok hızlı bir şekilde çözülüyormuş, ama konu hakkında bilgi sahibi deyiliz yardımcı olursanız sevinirim. saygılar iyi çalışmalar
BERK, 30 NİSAN 2022 Cevapla
Merhaba Oğuz Bey, arsa tapulu olan bir binada (4 katlı 79 yılı yapımı) 4. daireyi alacağım. Yani arsadan 1/13 hissesine sahip olacağım. Binada o daireyi almak isteyen diğer hissedarlar var hali hazırda. Hisse sahibi satışı onlara yapmayıp bana yaparsa diğer almak isteyen hissedarlar şufa davası açabilir mi, açarlarsa kazanırlar mı ?
Eğer dava açarlarsa yıllardır fiili taksim edilerek kullanılan daireleri (bölünmüş payları) kanıt gösterek davayı kazanabilir miyim. Bu arada hissedarlar akraba değil.
Saygıdeğer yorumlarınızı bekliyorum bayram sonrası satışı almayı düşünüyorum yorumlarınıza göre, teşekkürler şimdiden.
FATOŞ, 17 MAYIS 2022 Cevapla
MERHABA
Kayınvalidemin kardeşleriyle hisseli bir tarlası var ve biz satmak istiyoruz diğerleri tarlayı kullandığı için yanaşmıyor ,miras bırakanın ölümünden 7 sene geçti ve biz bu tarlayı veya kendi hissemizi nasıl satabiliriz bunda zaman aşımı varmı acaba teşekkürler
YUSUF URAN, 12 HAZİRAN 2022 Cevapla
Merhaba dedemizden mirasyolu ile kalan 10000 m2 tarla üzerine 15 yıl önce ev yaptık,2011 yılında tarladan kadastro geçti,Elimdeki tapuda 2 amcam ve babam üzerine görünüyor,Babam hayatta olmadıgı için 2 amcam ben kardeşlerim üzerine görülüyor,nitelik bölümünde tek katlı ev ve tarla yazıyor,bu evden amcamlar veya ilerde çocukları hak talep edebirmi
HAMZA KESKİN, 12 HAZİRAN 2022 Cevapla
Merhabalar. Beş daire bulunan binamızın tapusu toprak arsa tapusudur. Dedemin üzerine arsa tapusu bulunmaktadır. Ve bu binada iki daire bizim hakkımıza düşendir. Bu iki daireyi beşte ikisi olarak üzerime alabiliyormuyum. Ve işlemleri nasıl ve nerelerde yapıyoruz. Yardımcı ne olursanız sevinirim. İyi çalışmalar
AHMET, 13 HAZİRAN 2022 Cevapla
1112.99 m2 yeni imardan geçmiş olan bu arsada Benim 388.59m2 üç kişinin 198.09 ar m2 bir kişininde 130.12 m2 hisseleri var sorum şu ben bu benim hissemi bir bilir kişiyle belirte bilirmiyim işarettire bilirmiyim tesekkürler
MEHMET, 27 HAZİRAN 2022 Cevapla
Merhaba Avukat bey, 2015 yılında görmeden satın aldığım bir arsa var , arsayı satan yeğenim 5,35 m2 kendine hisse bırakmış ve onun üzerine görünüyor. Arsanın üzerinde kullanılmayan birde gecekondu mevcut, gecekondu ve 5,35 m2 lik hisseyi ben 4 yıl sonra farkedebildim. Ne müteaahhitle anlaşabiliyorum bina yaptırmak için ne de satışı alaibliyorum bu şahıstan. BEn tek tapu diye aldığım arsada hala satan kişiye ait 5,35 m2 yer duruyor. NAsıl bir yol izlemem gerekiyor.
ABUZER, 27 HAZİRAN 2022 Cevapla
İyi günner benim hisse li kangir ev vardı bunu diğer hissenin bilgisi olmadan sattım sattığım kişiye dava açmış ve kazanmış ilk davayı ben ne yapmalıyım
HALİDE K, 20 TEMMUZ 2022 Cevapla
Merhaba hocam Ekim 2021’de babamız vefat etti bir daire mevcut iki kız kardeşiz %50 %50 olarak tapularımızı İstanbul’da almış bulunmaktayız lakin kız kardeşim Ekim ayından beri kiraları bana ödemiyor kendisine ihtarname gönderdim ve satmak istediğimi söyledim çünkü mülkiyet hakkımı kullanmama izin vermemekte o ev bana ait değil beni eve sokmamakta burada nasıl bir yol izlemeliyim bunun satışını nasıl olabilir aynı zamanda bina bloklar kentsel dönüşüm ve de sanıyorum gelecek Ben yurt dışında yaşıyorum ve çok zor durumdayım kız kardeşim kendi evime %50 tapusunu bana ait olan eve beni sokmamakta nişanlısı ile birlikte
SEO UZMANI, 29 TEMMUZ 2022 Cevapla
güzel ve bilgilendirici olmuş teşekkürler
HÜSEYİN, 2 AĞUSTOS 2022 Cevapla
merhabalar 3 kardeş olarak babamızdan miras kalan bitişik olarak tapusu tek parça olan ev var. Şuan bu ev 1/3 olarak 3 kardeşe paylaştırıldı fakat tapuda sadece kardeşlerin isimleri ve hisse payları yazıyor. Yani hangi tarafı kim alacak belli değil kardeşler kendi aralarında anlaşamıyorlar. kardeşlerden biri evin bir tanesini onarıma başladığında diğer kardeşlerden birisi orasının kendisinin olduğunu iddia ederek yapılan onarımı bozmak istedi. sorum şu bu kardeşler kendi aralarında kura yöntemi veya başka türlü yoldan anlaşamıyorlar. Bu konunun başka bir yolla çözümü varmıdır, veya hangi yer kimin olduğu paylaşılmadan içlerinden herhangi biri ev için onarıma başlayabilir mi. Evler üzerine paylaşılmadan herhangi bir işlem yapılamayacağına dair bir tedbir kararı koyulabilir mi?
Teşekkür ederim.
MEHMET ASLAN, 10 AĞUSTOS 2022 Cevapla
Merhaba kolay gelsin bir dairemiz var iki ortağız ve şuan dairede kiracimiz var ortağım benden habersiz kiracılara çıkın ben oturacağım diyormuş ben kendisinin oturmasini istemiyorum kira vermek istemiyor. Bu durumda ne yapmalıyım
MEHMET ASLAN, 10 AĞUSTOS 2022 Cevapla
Merhaba kolay gelsin bir dairemiz var iki ortağız ve şuan dairede kiracimiz var ortağım benden habersiz kiracılara çıkın ben oturacağım diyormuş ben kendisinin oturmasini istemiyorum kira vermek istemiyor. Bu durumda ne yapmalıyım. Hukuki yaptirimi nedir
MRT, 1 EYLÜL 2022 Cevapla
%60 hisseye sahip olan kisi %40 hisseye sahip olan kisiye sormadan evi satabilir mi ? Tesekkurler
ZEYİD ATILGAN, 12 EYLÜL 2022 Cevapla
Merhaba, bana ailemden hisseli yer düştü. Bana kalan kısım 700 m2 ve resmi yol ile benim hissem diğerlerinden ayrılmış şekildedir. Bu hisseyi resmi yol böldüğü için tek tapuya dönüştürebilir miyim?