Arsa sahiplerine nasıl ulaşılır?
Tel: 0545 100 57 57
ARSA SAHİBİNE ULAŞAMIYORSANIZ UZMAN ARAŞTIRMA EKİMİZ 3 GÜN İÇİNDE SİZE SONUÇLANDIRALIM
Tapu sorgulama nereden ve nasıl yapılır?
Türkiye Genelinde arsa ve arazi satışı yapan uzman ekipleri ile sizin tercihiniz nerede ise ona göre arsa ve arazi tedarik hizmeti vermektedir.
Miras araştırması, ölen kişinin mal varlığını öğrenme açısından önem taşımaktadır. Zira miras bırakanın mirasının, yasal mirasçılar tarafından doğru bir şekilde bilinmesi maddi ve manevi hak kayıplarını engelleyecektir. Bu bağlamda ölen kişinin tapu kaydı, banka hesaplarında bulunan paralar veya banka kasalarındaki altın, mücevher gibi ziynet eşyalarının varlığı, üzerine kayıtlı taşıtlar gibi maddi anlamda değere sahip mirasa konu taşınır veya taşınmazların doğru araştırılması gerekir.
Miras Araştırması Neden Yapılır?
Miras bırakanın taşınır veya taşınmaz mal varlıklarının tamamının bilinmesi, adil bir miras paylaşımı için gereklidir. Öyle ki, kimi zaman mirasçılar tarafından vefat eden kişinin mal varlığında bilinmeyen taşınır ya da taşınmaz değerlerin bulunması söz konusu olmaktadır. Örneğin, murisin (mirasbırakan) çocukları tarafından bilinmeyen bir banka hesabı söz konusu olabilmekte ve bu durum sıklıkla yaşanabilmektedir.Veya bir başka örnek vermek gerekirse, muris çok eskiye dayanan bir taşınmaza sahiptir fakat bu sahiplik tapu kaydında görünmeyebilmektedir. Bu gibi durumlarda mirasçı, hak kaybına maruz kalmaktadır.
Miras bırakan ile mirasçılar arasındaki bağ kimi zaman kuvvetli olmayabilir. Ya da bu bağ kuvvetli olsa bile mirasçılar tarafından ölen kişinin mal varlığı tam olarak bilinemeyebilir. Bu gibi durumlarda miras araştırma işlemi yapılarak mirastan pay alacak kişilerin mağdur olmalarının önüne geçilebilir.
Miras Araştırması Nasıl Yapılır?
Miras araştırması yapılırken, tapu daireleri, bankalar, trafik tescil müdürlükleri gibi… taşınır veya taşınmaz değerlerin kayıtlı oldukları birimlere başvurular yapılması gerekir. Bu noktada ölen kişinin mirasını öğrenebilmek için mirasçıların süreci doğru bir şekilde yürütmeleri önemlidir.
Miras araştırması (ölen kişinin mal varlığını öğrenme) yapılabilmesi için mirasçıların öncelikle “mirasçılık belgesi” almaları gerekir. Mirasçılık belgesi (veraset ilamı) noterden talep edilebilmektedir. Fakat kimi zaman noter sisteminden veraset ilamı alınması mümkün olamayabilir. Bu durumda mirasçının veraset ilamı için mahkemeye başvurması gerekir. Miras araştırması için ilk adım veraset ilamı yeni mirasçılık belgesinin alınmasıdır.
Mirasçılık belgesinin alınmasından sonra tapu, banka, trafik tescil gibi kurumlara gerekli başvurular yapılarak murisin mal varlığı araştırması yapılabilir. Bu süreç karmaşık olabilmektedir. Kimi zaman murisin bilinen bir taşınmazı tapuda görünmeyebileceği gibi kimi zaman murisin hangi bankada ne kadar parasının olduğu da bilinemeyebilmektedir. Örneğin murisin bankada parasının olduğu biliniyor fakat hangi banka olduğu bilinmiyorsa bunun için bankalara tek tek başvuru yapılması gerekir. Banka şubelerinden miras araştırması yapılması her zaman sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Örneğin ölen kişinin mal varlığı sorgulaması yapılırken şubelerde “kiralık kasa” bilgilerine ulaşmaz. Bunun için bankaların genel merkezine başvuru yapılması gerekir.
Vefat eden kişinin mal varlığını sorgulama süreci zahmetli ve karışık olabilir. Bu sürecin doğru bir şekilde yürütülmediği durumlar mirasçılar için hak kaybı yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Miras Araştırması Yapmak Önemli Midir?
Miras paylaşımının adil olması, vefat eden kişinin mirasının tam olarak bilinmesi ve mirasçılar arasında hukuksuz bir paylaşımın olmaması adına önemlidir. Murisin sağlığında yaptığı tasarruflardan mirasçıların saklı paylarına tecavüz olup olmadığı miras araştırması ile öğrenilebilir. Ya da mirastan mal kaçırma (muris muvaazaası) gibi bir durumun söz konusu olup olmadığı bu araştırma sayesinde ortaya çıkabilmektedir.
Ölen Kişinin Bankadaki Parasını (Banka Hesabını) Öğrenme
Miras araştırma işlemi yapılırken ölen kişinin banka hesapları ve bu hesaplardaki mevduatlar tapu kayıtlarında görünmez. Bunun için miras bırakan kişinin hesabı olan bankaya yazılı başvuru yapılması gerekir. Miras bırakan kişinin hangi banka ile çalıştığı bilinmiyor ise tek tek bankalara başvuru yapılmalıdır. Diğer yandan banka şubelerinde “kiralık kasa” gibi bilgiler verilemeyebilir. Eğer ölen kişinin kasa kiraladığı altın, mücevher, düğün takıları… gibi değerleri burada muhafaza ettiği biliniyorsa, bu bilgiler bankanın genel merkezinden edinilebilmektedir.
Vefat Eden Kişinin Üzerine Kayıtlı Taşıtların Sorgulanması
Ölen kişinin üzerine kayıtlı araçlar trafik tescil müdürlüklerine, mirasçılık belgesi ile yapılacak başvuru sonucunda öğrenilebilmektedir. Bu süreçte ancak mirasçılar ya da onların hukuki temsilcileri kayıtlı araç sorgulaması için başvuru yapabilir. Kayıtlı araç sorgulaması ayrıca sigorta şirketlerinden de yapılabilmektedir. Şirketler bu bilgiyi veraset ilamı ile yapılacak başvuru sonrası verebilmektedir.
Ölen Kişinin Tapudaki Kayıtlarının Öğrenilmesi
Tapu kaydının sorgulanması, miras paylaşımına ilişkin en sık yapılan işlemlerden birisidir. Mirasçılar veya onların yasal temsilcileri, mirasçılık belgesi ile tapudan sorgu yapabilirler. Bu süreçte tapu sorgusu her zaman sağlıklı sonuç veremeyebilir. Örneğin çok eskiye dayanan tapu kayıtları, tapu sisteminde çıkmayabilir. Bunun için tapuların arşiv dosyalarının incelenme süreci gibi bir prosedür uygulanmaktadır. Eskiye dayanan tapu kayıtlarının yeni tapu sistemine girişi ile ilgili sorunlar yaşanabilmektedir.
Mirasın Avukat ile Araştırılması
Ölen kişinin mal varlığını öğrenme sürecinde kişiler bir miras avukatından profesyonel destek alabilmektedirler. Bunun bir çok sebebi olabilir. Örneğin yurt dışında yaşayan gurbetçiler vefat eden kişinin Türkiye’deki mal varlığını araştırma aşamasında avukat desteği alabilmektedir. Miras araştırması uzun soluklu bir süreç olabilmektedir. Kişilerin gerekli prosedürleri doğru şekilde yerine getirmemesi, hukuki anlamda bilgi eksikliği gibi nedenler süreci uzatabilir. Bu gibi durumlarda da mirasın araştırılması bir avukat aracılığı ile yapılabilmektedir. Ölen kişinin mirasını öğrenme için avukat ile hareket edilmesinin bir diğer nedeni ise kişilerin farklı şehirlerdeki araştırmaları sağlıklı yapamamaları ya da çalışma hayatı sebebiyle buna uzun vakitler ayıramamalarıdır.
Ölen Kişinin Mal Varlığının Araştırılması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ölen Kişinin Türkiye’deki Mal Varlığını Nasıl Öğrenilir?
Yurt dışında yaşayan mirasçılar açısından, miras paylaşımının adil olarak yapılabilmesi için miras araştırma işleminin doğru yapılması önemlidir. Bunun için yazımızda da belirttiğimiz üzere doğru adımların atılması gerekir.
Miras Bırakan Kişinin Banka Hesabı Nasıl Sorgulanır?
Ölen kişinin hangi bankada hesabı olduğu veya ne kadar parası olduğu bilinmiyorsa miras araştırması yapılarak bu bilgiler edinilebilmektedir.
Vefat Eden Kişinin Tapudaki Taşınmazları Nasıl Öğrenilir?
Mirasçılık belgesi ile, yasal mirasçılar veya vekalet verilen avukat, vefat eden kişinin tapu kaydının sorgulanması için başvuru yapabilir.
Ölen Kişinin Bilinmeyen Gayrimenkulleri Nasıl Araştırılır?
Murisin (mirasbırakanın) bilinmeyen gayrimenkulü olduğuna dair bir endişe var ise miras araştırma işlemi yapılarak, bu gayrimenkullere ulaşılabilir.
Osmanlı Zamanından Kalma Tapu Nasıl Öğrenilir?
Miras kalan mirasçılar açısından eskiye dönük tapu araştırması yapılmak suretiyle ölen kişinin eski tapu kayıtlarına ulaşılabilir.
Ölen Kişinin Banka Kasası Nasıl Bulunur?
Etkili bir miras araştırması yapılarak ölen kişinin kiraladığı banka kasası ve bu kasadaki altın, mücevher, senet, hisse senedi,tahvil gibi taşınırlarına ulaşmak mümkündür.