Borç Tahsilatı 0546 446 37 57
Gerçek ve tüzel kişiler zaman zaman borçlarını tahsil etmekte güçlük çekebilir. Bu sebeple İcra İflas Kanunu’nda alacaklara dair düzenlemeler mevcuttur. Kanuna göre dört farklı alacak çeşidi vardır. Sözleşme-fatura, çek-poliçe, ipotek ve ilamdan doğan alacaklar için gerçek ve tüzel kişiler icra takibi başlatma hakkına sahiptir. İki taraf arasında gerçekleşen yasal anlaşma sonucunda bir borç doğarsa bunun için icra takibi başlatılabilir. Çek ve bono gibi kambiyo senetleri ise medeni usul hukukuna göre kesin delildir. Özellikle ticari işlemlerde bu kambiyo senetlerinden doğan borçlar ile sıkça karşılaşılabilir. Bir alacağın tahsili için başka bir mülkü teminat olarak göstermenin sonucunda ise ipotek denilen durum ortaya çıkar. İlam ise mahkeme tarafından verilen nihai karara atıf yapar. “Tüm bu alacaklardan doğan borç tahsilatı nasıl gerçekleşir?” gibi sorular kanunlar tarafından cevaplanmıştır.
Borç Tahsilatı Nasıl Yapılır?
Yasal yollar ile doğan bir borcun tahsil edilebilmesi için alacaklının yasal yollara başvurması süreci hızlandıracaktır. Türk hukuku bu bağlamda alacaklı için dava açmak ve icra takibi başlatmak gibi iki farklı yol belirlemiştir. Hemen ödenmesi gereken (muaccel) ve ödenmesi (ifası) mümkün olan borçlar için ifa davası açılabilir. Para ile ilişkilendirilen borçlarda ödeme mümkün olduğu için dava sonunda borçlu, ödemeye mahkum edilecektir. Mahkemenin verdiği karar sonunda ilamlı icra takibi başlatılır. Böylece haciz ve icra gibi yöntemler ile borçlunun malları paraya çevrilerek alacak tahsil edilir.
Bazı durumlarda borcu ifa etmek mümkün olmayabilir ya da bu ifa tam olarak gerçekleşmemiş olabilir. Bu gibi durumlarda ise alacaklı, borçludan zararının giderilmesini talep edebilir. Alacaklı hem maddi hem manevi zarara uğramış olabilir ve bunun için tazminat davası açabilir. Alacakların temini için mahkeme ilamının oluşması bir zorunluluk değildir. Para ve teminat alacakları için ilamsız icra yolu da açıktır. Bunun için dava açma zorunluluğu yoktur.
İcra Takibi ile Borç Tahsil Etmek
Alacaklının borçlu için icra takibi başlatması işlemi, kısa süren ve oldukça kolay bir işlemdir. Usulüne uygun bir takip talebi ile İcra Dairesi’ne başvurarak icra takibi başlatılabilir. Bu aşamadaki masraflar ilk aşamada alacaklı tarafından ödense de bu miktarlar daha sonra borçludan tahsil edilir. Fakat icra takibi başlatıldıktan sonra alacakların takibi ile başlayan süreç uzun ve zorlu geçebilir. Bu yüzden bu süreçte icra takibi konusunda başarılı avukatlar ile çalışmak gerekebilir. Özellikle büyük meblağların takibi ve tahsili konularında iyi bir avukatla çalışmak uzun vadede alacaklı için daha karlı bir anlaşma olacaktır.
Toplumun genelinde “yalnızca yüksek meblağlı alacaklar için icra takibi başlatılıyor olması” gibi bir düşünce bulunmaktadır. Fakat düşük miktardaki borçlar için de aynı şekilde icra takibi başlatılabilir. İcra takibi ile yapılan borç tahsilatında takibi başlatmanın ardından gelen birkaç adım daha bulunmaktadır. Takip talebinin ardından ödeme emri kesinleşir. Sonrasında ise haciz ve satış işlemleri gerçekleşir. Satış sonrasında ortaya çıkan gelir de son aşamada gerekli yerlere ulaşır.
Alacaklı olduğunuz miktar ne kadar olursa olsun siz de yasal yolları kullanarak en kısa zamanda borç tahsilatı yapabilirsiniz. Marhan Hukuk’un tecrübeli avukatları sayesinde takip süreçlerini hızlandırarak yüksek meblağları kısa zamanda tahsil edebilirsiniz.