Arsa sahiplerine nasıl ulaşılır?
Tel: 0545 100 57 57
ARSA SAHİBİNE ULAŞAMIYORSANIZ UZMAN ARAŞTIRMA EKİMİZ 3 GÜN İÇİNDE SİZE SONUÇLANIRALIM
Tapu sorgulama nereden ve nasıl yapılır?
Türkiye Genelinde arsa ve arazi satışı yapan uzman ekipleri ile sizin tercihiniz nerede ise ona göre arsa ve arazi tedarik hizmeti vermektedir.
Taşınmaz alım ve satımları tapu işlemlerinin gerçekleştiği anda nihayete erişmektedir. Konut tapu işlemleri için gerekli belgeler şunlardan ibarettir: T. C Kimlik Kartı ve en az bir adet fotokopisi, belediyeden alınan vergi borcundan acizdir yazısı ve geçmiş yıllara ait ‘ödendi’ makbuzu, alım-satımlarda kullanılmak üzere önceki tapunun aslı ya da aslı gibidir yazılı fotokopisidir. Tapunun kazanımı için gerekli harç ve biriken ya da döneme ait emlak vergisinin ödemesi tapu işlemlerinden önce gelmektedir. Tapu işlemi vekaleten gerçekleştirilecekse vekaletnamede özel yetkinin bulunması gereklidir. Prosedürleri uzun ve teknik olduğu için tapu ile ilgili işlemlerin bir avukat desteği ile yapılmasında fayda vardır.
Tapu senedi ancak tasarruf yetkisi haiz kişiye verilen belgedir. Tapu senedi, kişinin tapuda yazılı bulunan taşınmaz mal üzerinde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda tanımlanan kullanma, yararlanma hakkını belgeleyen taşınmazın malikine tahsis edildiğini tescil eden belgedir.
Tapu İşlemleri ve Sorgu Nasıl Yapılır?
Tapu sorgulama kişilerin online olarak ya da kurum aracılığıyla gerçekleştirebileceği işlemdir. Bu belge ilgili kurumlardan yalnızca taşınmaz maliki tarafından alınabilecektir. Bu bakımdan, taşınmaz üzerinde bir ‘irtifak hakkı’ sahibi olan kimselere ya da geniş anlamda sınırlı ayni hak sahibi olan kimselere verilmemesi kanunen yasaklamıştır.
Tapu senedi ancak ve ancak taşınmaz maliki olduğunu resmi belge ile ispatlayan kişiye verilecektir. İspat, kişinin T.C kimlik numarasını memura söylemesi ile tapu kayıtlarından yapılan kontrol sonucunda çıkacaktır. Tapu sorgulama işlemini kişiler internet üzerinden kendileri de yapabilmektedir. Kime ait olduğu belli olmayan üstünde ihtilaf bulunan taşınmazlarla ilgili olarak bu ihtilaf yalnızca taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde giderilmektedir. Mahkemenin kararını vermesi ile birlikte malik olarak belirlenen kişi, mahkeme kararına binaen tapu senedinin aslının çıkarılmasını isteyebilir. Bu konuda yetkili merci, taşınmazın bulunduğu yer tapu sicil müdürlüğüdür.
Online Tapu Sorgulama İşlemleri
Tapu kadastro işlemlerinin dijitalleşen dünya ile birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün yaptığı açıklamalara göre artık web tapu sitesinden gerçekleşeceği duyuruldu.
Resmi olarak muteber bulunan tapu senedi, rehin(ipotek) bilgisi ve ilgili tapu kayıt örnekleri de internet sitesi üzerinden erişime sağlanabilmektedir.
Uygulama ile elde edilen tapu işlemleri için talep edilen nüfus bilgileri, emlak beyan ve değerini gösteren yazılı belgeler, şirkete ait özel yetki belgeleri ve poliçeler talep edilmeden işlemler resen gerçekleştirilir ve vatandaşların tapu müdürlüklerine sadece son aşama olan imza için gelmeleri yeterli görülmektedir.
Tapu sorgulama vb. işlemleri için kişilerin internet aracılığıyla bu işlemleri gerçekleştirdiği bilinmektedir.
Tapu işlemlerinin şeklen geçerli olması ve usulünde bir hata olmaması için bir avukat tarafından takip edilmesi kişiler için daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır.
Tapu Sorgulama İşlemleri Süreci
Gayrimenkul sektörü açısından tapu elzem bir işlemdir. Satın alınacak mülk hakkında detayları öğrenmek isteyen kişiler tapu sorgulama yapabilmektedir. Tapuda yer alan bilgiler, güvenin korunması ilkesi uyarınca mülk hakkında resmi bilgileri ifade ettiği için resmi, devlet güvenilirliğine sahip bir kaynaktır.
Gayrimenkullerin tapu kayıtlarına ulaşmak için iki metot bulunmaktadır. İlgili kurumlara başvurmak ya da internet üzerinden işlem gerçekleştirmektir. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün çabaları doğrultusunda gerçekleştirilen uygulamalar ile tapuya ait bilgiler internetten kolaylıkla alınabilmektedir.
İnternetten tapu sorgulama işlemi ilgili kuruma ait e-devlet sayfası üstünden yapılabilmektedir. Üstelik Türk Medenî Kanunu madde 1020 gereği, tapu kaydını ilgisini ispat eden herkes görebilecektir. Geçmişte sadece ilgili kurumlara başvurularak yapılan tapu sorgulama işlemlerinin artık online olarak gerçekleşmesi günümüzde gayrimenkul alım satımı yapanların ve avukatların süreç takibi için işlerini bir hayli gerçekleştirmektedir.
Tapu Parsel Sorgulama
Tapu kadastro genel müdürlüğü tarafından online olarak arazi ile arsa sahipleri ya da bu taşınmaz üzerinden alacak iddia edenler için tapu parsel sorgulama hizmeti kolaylıkla sağlanmaktadır. Kişiler bu kolaylığa yalnız internet üzerinden değil cep telefonları ile de erişebilmektedir. Vatandaşlar hızlı bir şekilde gayrimenkulün parsel durumunun alanını ve pafta bilgilerine edinerek tapu parsel sorgulama bilgilerine ulaşabilmektedirler.
Kısaltması TAKBİS olarak bilinen Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi ülke genelinde bulunan ve tapu kütüğünde bir sayfada yer alan bilgileri elektronik ortama taşımaktadır. Ülkedeki gayrimenkullerin ve taşınmazların bilgilerini sunan TAKBİS sistemi bir e- devlet projesidir. Kişilerin bu işlemleri tapu ile ilgili bir problem yaşadıklarında alacakları hukuki destek ile avukatları ile kolayca takip edebilmelerine olanak tanımaktadır.
Tapu Sorgulama Yöntemleri
Tapu Sorgulama için kullanılan bir diğer yöntem de parsel odaklı olan TKGM Parsel Sorgulama uygulamasıdır. Bu uygulama ile adres bilgilerinin yanı sıra ada ve parsel bilgilerinin de girilmesi ile istedikleri detaylara ulaşabilmeleri mümkündür.
Parsel Sorgulama aplikasyonu ile mülk ya da arsanın fiziki konumu, inşaat yoğunluğu ve ruhsat ile imar bilgileri öğrenilebilecektir.
Tapu sorgulama için uygulanabilecek ek bir yöntem ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının il bazında faaliyet gösteren kurumlarına başvurmaktır. Müdürlük bünyesinde faaliyet gösteren Tapu ve Ruhsat Şube Müdürlüklerine yazılması olay bir dilekçe ile talep edilen tapu hakkında bilgi almak gayet kolay olacaktır.
Tapu sorgulama ve gayrimenkul ile ilgili tapudaki işlemlerin gerçekleştirilmesi için kişilerin vekalet verdikleri avukatları aracılığıyla işlemlerinin takip edilmesi işlemlerinin sağlıklı sonuçlanabilmesini sağlamaktadır.
Yeni Tapu Nasıl Çıkartılır?
Tapu Sicil Müdürlüklerinde gerçekleştirilen ferağ işlemleri sonrasında taşınmazın sahibine verilen tapunun kaybedilmesi halinde anılan tapu belgelerinin ancak tapu müdürlükleri tarafından düzenleneceği bilinmektedir. Tapunun alınması için kişinin taşınmazın bulunduğu bölgedeki Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir. Tapuyu almak için Tapu Sicil Müdürlüğüne başvururken yanınızda kesinlikle nüfus bilgilerinizin yazılı olduğu belgenin bulunması gerekmektedir. Çünkü Tapu Sicil Müdürlükleri işlemleri sadece resmi kimlik belgesi ile gerçekleştirebilmektedir. Aynı şekilde pasaport da resmî belge olarak kabul edilmektedir. Tapu sorgulama işlemleri için ise bu kurumlara gidilmesine gerek kalmamıştır online site üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Bu süreçlerin herhangi bir şekli aksaklık yaşanmadan tamamlanabilmesi için hukuki bir yardım alıp hukuki danışmanlık almaları gerekmektedir.
Ölen bir kişinin sahip olduğu taşınmazın tapusu yok ya da kayıp ise ölen kişinin yasal mirasçıları Tapu Sicil Müdürlüklerine başvurarak kaybettikleri tapularını alabilirler. Bunun için Tapu Sicil Müdürlüğüne başvuran kişiden yasal mirasçılık belgesi istenecektir. Kişiler bu belgeyi noter aracılığıyla temin edebilirler. Tapu senedinin kaybolması halinde bir yenisini temin edebilmek için de kişiler Tapu Müdürlüğüne başvururlar ve bu işlem için belli miktar ücret talep edilebilir. Aşamalı bir süreç olan tapu işlemlerinin bir avukat aracılığı ile takip edilmesi süreçteki hasarları en aza indirgeyecektir.
İnşaat ve gayrimenkul hukuku konusunda hizmet veren bir avukatlık bürosu ile süreci doğru bir şekilde yönetmiş olursunuz.